Autor: Ana Bukovac

ZAŠTO NAM BRANE DA SANJAMO?

Došlo je vrijeme kada možemo reći da se svijest ljudi, vezano za ono kako sami kreiramo svoju realnost, budi. Nekad smo vjerovali da su to samo priče o američkim snovima, danas shvaćamo da istu šablonu možemo promjeniti gdje god se nalazili. Dakle, možemo živjeti život o kakvom smo sanjali. S druge strane to ponekad djeluje toliko nemoguće. Zašto je to tako?

Postavila sam se bi to pitanje jučer gledajući vijesti, gledajući svoju kćer i  slušajući svoju susjedu koja mi objašnjava kako će biti sve gore. Sada ću vam pojasniti zašto navodim ova tri primjera.

Gledanjem vijesti postajemo pasivne spužvice koje aktivno upijaju sve negativnosti koje se oko nas dešavaju, a na koje ne možemo utjecati. Ako nisi u stanju aktivno sudjelovati u politici i učlaniti se ili pokrenuti neku političku stranku kako bi nešto promijenio, ostaju ti samo frustracije i svađe s televizorom. Sve brojke koje su na štetu nas, poreznih obveznika, jedino će te prikovati za kauč dok ti misli ne kontrolirano lutaju prema nekim drugim zemljama s poštenijim ljudima na čelu države, s manje korupcije, s manje nepravde… a tvoji snovi djelovati će tako daleki, nerealni i nedostižni jer ti je fokus na negativnom.

Drugi je primjer moja kćer. Moj ostvareni san. Najljepše ostvarenje mog života. Uživam svaku sekundu našeg vremena, a imamo ga dosta jer sam za naše vrijeme napravila mjesta. I onda se sjetim svih onih komentara prije poroda – naspavaj se sad jer kad rodiš nema spavanja, počasti se još kojom kupovinom jer su djeca skupa pa kasnije nećeš moći trošiti na sebe, kad se prehlade djeca su nemoguća, vidjet ćeš ti kad prohodaju, zaboravi na sve što te veseli jer će te toliko iscrpiti da nećeš imati volje za ništa… mogu tako nabrajati u nedogled. Isto tako mogu na prste jedne ruke nabrojati one koji su se veselili mom stanju i rekli da me čeka najbolje životno razdoblje. Odlučila sam slušati njih i znate što? Bili su u pravu. Sve ono negativno što sam navela nema veze s vezom. Nikada nisam više i bolje spavala nego sada kad u životu imam Korinu. Nisam primijetila da mi je financijsko stanje lošije jer imam dijete pa si i dalje mogu priuštiti sve kao i ranije. Kad se Korina prehladi više spava i najgori dio je čišćenje nosa što ne smatram velikom katastrofom. Od kad sam rodila imam sto i jednu kreativnu ideju, a da ne pričam samo o sebi većina poduzetnih žena koje rade za velike korporacije u periodu nakon poroda pokreću vlastite poslove, za što svakako treba imati jako puno energije. Time mogu zaključiti da je sve ono što su mi govorili bio isključivo stav ili iskustvo ljudi koji su sebi tako posložili živote. Da sam slušala njih vjerojatno se nekada ne bih odlučila imati dijete jer sam iz njihovih riječi lako mogla iščitati da je imati dijete – najgluplja ideja jer je to jednako kao da samu sebe staviš na najveće moguće muke.

Zašto ti to netko govori? Koje su njegove namjere? Kako će to poboljšati tvoj život? Pitanja su koja želim da si postavite svaki put kada si dopustite da sanjate, a neki „vanjski nestručni suradnik“ vam ide davati savjete.

Treći primjer. Moja susjeda ima potrebu zabadati nos u svačiji život umjesto da ga zabode u vlastiti pa poradi na njemu. Što god lijepo da ti se dogodi ona završava s rečenicom „vidjet ćeš ti za koju godinu kad promijene zakon. Vidjet ćeš ti za koju godinu kad dođe druga vlast. Vidjet ćeš ti ….“ i stalno želi da ja nešto negativno vidim u svemu pozitivnom što mi se dogodi. Koliko god bio sretan i pozitivan jer si na primjer magistrirao kad ti ona kaže „ali u HR ti diploma ništa ne znači“ pokvari ti vibru jer ili ćeš joj nastojati objasniti nešto što ona nikad neće shvatiti ili ćeš produžiti dalje i gristi se što joj nisi odbrusio. Treća opcija je da shvatiš kako ona nema pravo utjecati na tvoju realnost. Samo je u prolazu pozdraviš i ostaviš nju da svoje negativno raspoloženje zadrži za sebe, a moje snove ostavi netaknute.

I zato je, dragi moji, teško sanjati u ovoj sredini. Ili bilo kojoj gdje vlada takav mentalitet ali nije poanta da bježite nego da jednostavno više vjere date svojim snovima i ogradite se od svega što će vam stati na put. Ponekad netko nešto radi u vjeri da je dobronamjeran ali na vama je da procijenite da li je to uistinu tako i štitite svoje nove. Na njima se radi i koliko god djeluju sami po sebi nedostižno ove zapreke koje sam navela i one slične njima udaljavaju vas od vaših ciljeva. Za kraj da vas podsjetim da sanjamo samo one snove koje smo u stanju ostvariti.

Želim vam sretno i veliko sanjanje,

Vaša Ana.

 

Ostali tekstovi

Ana Bukovac

Tko ti je obećao sutra?

Misliš da sve konce držiš u rukama. Vrijeme trošiš kao da dolazi iz nepresušnog izvora. Trošiš sebe za duge. Za materijalno. Za

Na kavi s Martinom Gazivodom

Danas sam vam odlučila predstaviti jednu snažnu fitness ženu koja mene inspirira već tri godine. Volim njezin sadržaj jer je iskren i 

Zavirite na naše profile na društvenim mrežama

BUKOVAC GLOBAL LT d.o.o.

10000 Zagreb

Tel.: 0957303585

E-mail: bukovac.fashion.jewelry@gmail.com